Blog

Artist: Yellow Magic Orchestra

Den japanska elektroniska gruppen Yellow Magic Orchestra (förkortas ofta “YMO”) är vad Kraftwerk hade varit om de var ett japanskt band. Elektronisk musik utan den disciplin och torra humor som utmärker det tyska bandet. Lyssnar man på YMO får man något mer lättsamt och lekfullt. Gruppen frontades av en av den moderna musikens mest mångsidiga konstnärer: Ryuichi Sakamoto, en låtskrivare med en katalog så diger att han lätt skulle förtjäna en egen artikel. Men YMO är något av en supergrupp. Bandets två övriga medlemmar Huruomi Hosono och Yukihiro Takahashi har båda omfattande solokarriärer de också.

Om man är nyfiken på YMO är det förmodligen en skiva man ska börja med: Solid State Survivor. Bandets andra album som släpptes år 1979. Den innehåller lek- och fantasifulla alster som Behind the Mask (annars känd genom flera coverversioner, bl.a. av Eric Clapton) och gruppens kanske mest berömda låt Rydeen. Men det finns många skivor som är värda att kolla upp med den här gruppen. Albumet Naughty Boys från år 1983 är till exempel japansk pojkbandspop av det lite mer ambitiösa slaget. Men bandet är fullt av duktiga kompositörer så det finns egentligen något intressant på alla deras album.

Yellow Magic Orchestra hade sin storhetstid under sent 70-tal fram till mitten av 80-talet. De har dock återförenats med relativt jämna mellanrum för ett antal framgångsrika turnéer. Tyvärr har inte någon av dem landat i Sverige, men det är inte försent ännu. En konsert med Yellow Magic Orchestra hade varit perfekt för Globen i Stockholm.

appdev