Blog

Artist: Tangerine Dream

Tangerine Dream, som grundades år 1967, är ett av Tysklands mest framgångsrika och längst pågående musikaliska projekt. Bandets centrala och enda konstanta medlem var Edgar Froese som avled 2015. Bandet har haft mängder av medlemmar genom åren men den mest framgångsrika upplagan var den som bestod av Froese, Peter Baumann och Christopher Franke som var aktiv under mitten av 1970-talet. Intressant nog är Tangerine Dream fortfarande aktivt men nu under ledning av Froeses utsedda efterföljare Thorsten Quaeschning.

Bandet har experimenterat med mängder av olika musikaliska uttryck: elektroniskt, psykedeliskt, krautrock, pop, rock, minimalism och mycket annat. Tangerine Dream grundades i dåtidens Västberlin som på den tiden var en spännande plats. Instängt i dåtidens Östtyskland och med stor militär närvaro var det en stad som stimulerade både konstnärer och paranoia och det var alltså där som Tangerine Dream föddes.

Det var Froeses fascination för modern teknik som låg bakom en stor del av inspirationen för bandet. Vid den här tiden var syntar inte vad de är idag. Då var de komplicerade maskiner, otroligt dyra och ofta oberäkneliga. Froese gjorde det dock till sitt uppdrag att tämja dem och var en pionjär i användandet av en mängd olika elektroniska instrument.

Bandets genombrott kom i samband med att de släppte skivan Atem år 1973. Bland dess framgångar märktes till exempel att den trendsättande brittiska radiopersonligheten John Peel utnämnde skivan till det årets album. Att han pratade varmt om bandet hjälpte dem att få ett skivkontrakt med det då lilla skivbolaget Virgin Records.

Att kalla Tangerine Dream för ett produktivt band är en grov underskattning. Bandet har släppt över 100 album fram tills idag, inkluderat regelrätta album och soundtracks. Det senaste albumet är Quantum Gate från 2017. Albumet släpptes efter huvudpersonen Froeses död men innehåller musik som bygger på skisser som han lämnade efter sig och som resten av bandet raffinerat.

Det går att argumentera för att Tangerine Dream är ett av få band som är relativt relevanta även såpass långt in i deras karriär. Bandets 2000-tal har ägnats åt att expandera den elektroniska musiken över en serie experimentella plattor. Bland de senaste årens största framgångar är det värt att nämna att de till exempel var med och skapade soundtracket till videospelet GTA 5. Inte illa för ett band som startade 1967.

appdev