Blog

Artist: RC Succession

RC Succession är inte särskilt väl kända i väst men är definitivt ett av Japans genom tiderna största band. De höll på ett tag. Bandet grundades i Tokyo 1968 och det tog ända fram till 1991 innan de la ner verksamheten. Gruppen hade under sin existens många olika uppsättningar, med de enda två konstanta medlemmarna sångaren och gitarristen Kiyoshiro Imawano och basisten Kazuo Kobayashi.

Bandet är tämligen okända internationellt men ändå uppmärksammade av tidningar som Rolling Stone m.fl. Den nämnda tidningen rankade till exempel två av deras skivor på en lista över de hundra bästa plattorna någonsin från Japan. Sen går det förstås att diskutera om det överhuvudtaget är en relevant avgränsning. Om det är en av de hundra bästa skivorna i Japan så finns det väl visst fog för att säga att det nog är en av de bästa skivorna i världen? Japan är trots allt ett stort land sett till folkmängden, och rent kulturellt är deras avtryck inte alls obetydligt ur ett internationellt perspektiv.

Bandet började som en akustisk trio och debuterade med sådan sättning med ett album som släpptes 1970. Det skulle dock inte ta lång tid innan de vässade sitt sound och blev ett regelrätt rockband. År 1972 släpptes den första skivan där de var en elektrisk rockgrupp, och de skulle med sådan sättning också få sina första hits. Det var med den sättningen som bandet skulle uppnå sina största framgångar. Under några år på 70-talet går det i princip att säga att bandet dominerade listorna i hemlandet. De kunde också tillgodoräkna sig ett antal enorma turnésuccéer.

Sångaren Imawano berättar ofta och gärna i intervjuer om hur de under storhetstiden fick chansen att dela scen med många storstjärnor. Mest glädjer han sig åt hur de en gång fick stå på samma arenascen som självaste Bob Dylan.

Bandets 70-tal innebar dock få succéer utanför Japan. Det skulle, med vissa begränsningar, förändras under 80-talet. Ett stort skäl till att de började få viss uppmärksamhet också i USA och Europa var när de var med och uppträdde på en stor konsert 1982 som blivit känd som ”The Day of R&B”. Konserten hölls på en gigantisk stadium och filmades och släpptes på hemvideo. Spelningen följdes upp bland annat med en coverskiva. Bandets sista år var inte bland de mest vitala rent artistiskt.

appdev