Blog

Artister från fransktalande länder

I detta inlägg går vi igenom några av de många artister som finns från olika fransktalande länder.

En världsartist som främst är känd för sina engelskspråkiga låtar är Celine Dion. Hon är född i Québec i Kanada, som tillhör den franskspråkiga delen. Hennes mest kända låt är kanske “My heart will go on” som var ledmotiv i storfilmen Titanic. Men hennes karriär inleddes på franska. Hennes första album hette La Voix du Bon Dieu och släpptes år 1981. Hon var den första kanadensiska artisten som belönades med en guldskiva i Frankrike. 1988 representerade hon Schweiz i Eurovision Song Contest och det var starten på hennes internationella karriär.

Politiska budskap

Några franskspråkiga artister som ofta skriver låtar med politiska budskap är Saez och IAM. Saez är en fransk rockartist med ursprung från Spanien och Algeriet. Han har varit aktiv sedan slutet på 1990-talet och har släppt ett tiotal album. Hans låtar har ofta starkt politiska budskap. IAM en fransk grupp som är pionjärer inom fransk hiphop. Deras låtar är ofta starkt politiska och innehåller bland att frågor kring kolonialism. Medlemmar i gruppen är Shurik’n, Khéopos, Kephren, Imhotep och Akhenaton. Två av deras låtar är Je danse le mia och Petit Frère.

Förändringar i musikbranschen

Den tuffare musikbranschen har gjort att artister har fått välja nya vägar för att tjäna pengar på sin musik. Den stora inkomstkällan är inte längre att sälja skivor utan det handlar om att hitta alternativa sätt att kunna leva på sin musik. Att turnera är självklart ett sätt. Det finns också många artister som har inlett samarbeten med olika varumärken. Dagens marknad är tuff för alla, inte bara för artister. Även många företag måste hitta sätt att sticka ut för att locka till sig kunder. Ett branschsegment som har insett värdet med att använda sig av artister är mobiloperatörerna. Vi har hittills inte sett något samarbete från Telness men det är inte omöjligt att det dyker upp i framtiden.

Förändringen i musikbranschen omfattar inte bara sättet som folk väljer att konsumera musik och hur artister har fått ändra sitt sätt att tjäna pengar. En stor del av dagens nya artister har slagit igenom via olika tv-program, sociala medier och via Youtube. Det gäller självklart även franska artister. Franska Louane slog igenom i The Voice och har därefter haft en solokarriär där några av hennes låtar har toppat de franska listorna. Hennes debutsingel, JOUR 1, är hennes mest framgångsrika låt. Några andra av hennes låtar är “Nos secrets” och “On était beau”. En annan fransk artist som nått framgångar genom att delta i en musiktävling på tv är Alma. Hon fick sitt internationella genombrott år 2017 när hon representerade Frankrike i Eurovision Song Contest. Hon uppträdde med låten Requiem. En artist som inledde sin karriär genom Youtube är Pomme från Lyon. Flera av hennes låtar har över en miljon visningar på Youtube.

appdev