Blog

Arthur Lee och Love

Arthur Lee och hans band Love var udda fåglar på musikscenen i Los Angeles under mitten och slutet av 1960-talet. Lee, som var Loves centralgestalt och huvudsaklige låtskrivare, började sin musikkarriär med att spela surfmusik i olika grupper. Love startades någon gång under 1964 och skapade sig tidigt efter grundandet ett rykte om att vara ett av Los Angeles-områdets mest lovande band.

Arthur Lee avled den 3 augusti 2006 i sviterna av en längre tids sjukdom. Att någon närstående går bort kan upplevas som chockerande och obegripligt. Mitt i sorgearbetet kan du också bli tvungen att ta itu med en massa praktiska frågor. Du kan i det läget hitta hjälp hos lova begravningsbyrå, de har mångårig erfarenhet av att ta itu med alla typer av frågor som kan uppstå i samband med ett dödsfall.

Men tillbaka till mitten av 60-talet. Love började sin inspelningskarriär med att släppa en debutplatta bestående av hårdför rythm and blues men skulle snabbt börja rikta in sig mot mer komplexa tongångar. På uppföljaren ‘Da Capo’ från 1966 hade bandet börjat spela psykedelisk pop med spanskinfluerade tendenser. Men det var nästa album som skulle bli det som gav bandet en evig plats i musikhistorien.

Forever Changes

När man talar om Love är det framför allt ett album som omnämns särskilt ofta. Forever Changes som släpptes på hösten 1967 efter sommaren som blivit känd som ‘summer of love’. Vid en första lyssning låter skivan som ett exemplariskt exempel på den soliga och optimistiska psykedeliska musik som var på modet vid den tiden. Om du lyssnar noggrannare hör du dock att Arthur Lees visioner inte helt och hållet rimmade med tidsandan.

Låtarna på Forever Changes handlar i stor utsträckning om hippiedrömmens baksida. De tar upp ensamhet och städer i förfall och hur samhället riskerar att rasa samman. Ryktet säger att Lee runt den här tiden kunde vandra ned till Hollywood med en fot bar. Varför? Han var skruvad. Tydligen ska han ha skrämt en och annan hippie med sitt märkliga beteende.

Slutet på karriären

Efter Forever Changes tycktes det som att Love tappade styrfarten. Även fortsatt skulle de släppa album och låtar av hög kvalitet till mitten av 70-talet, men det var ofta ojämnt. Skälen till det bottnade nog i ganska hög utsträckning i Arthur Lees personliga problem. Hans stökiga liv kulminerade 1996 med att han blev dömd till 12 års fängelse för vapenbrott. Han släpptes dock drygt 5 år senare. Efter det följde något av en nystart för Lees karriär. Han gav sig ut på turné, intervjuades och stod än en gång i händelsernas centrum. Tyvärr drabbades Lee av akut leukemi vilket blev sjukdomen som ändade hans liv 2006. Han gjorde ett stort avtryck på musikhistorien.

appdev