Blog

Album: Daft Punk – Discovery (2001)

Franska elektroniska duon Daft Punk kan vara ett av de senaste 30 årens mest betydelsefulla band. Mest framgångsrika är de kanske som förgrundsgestalter i en musikalisk rörelse som kommit att kallas för “fransk house”. I den rollen trampade de upp en stig för nyare franska elektroniska artister som Justice, David Guetta och många fler. Synd bara att de släpper album såpass sällan, men det är väl å andra sidan ett stort skäl till att alla deras plattor hittills har gjort relativt stora avtryck. Bandets senaste skiva var Random Access Memories som släpptes 2013.

Duons kanske mest helgjutna skiva är dock Discovery från 2001. Det var ett tag sedan skivan släpptes nu och det går att konstatera att det är en klassiker. Många är de elektroniska artister som alldeles uppenbart hämtat mer än ett knep från albumet. Tidigare nämnda Justice är kanske ett av de mer uppenbara exemplen. Men även artister som Kanye West och Janelle Monae har lånat från den tematik som finns på Discovery.

Nästan varje låt på skivan är att betrakta som klassiks: Aerodynamic, One More Time, Harder Better Faster Stronger. Alla är klockrena housestandards som raffinerar de starkaste bitarna i ett gäng olika obskyra låtar som den franska duon lånat från.

Albumet är värt att notera också för att Daft Punk förändrade sin image i samband med att de släppte skivan. Det var inför släppet av Discovery som Daft Punk antog den image som de nu är kända för. Det vill säga att de tog på sig robotmasker och lät sina riktiga ansikten bli dolda för omvärlden. Också de musikvideor som släpptes till skivans singlar kan sägas vara klassiska. Allihop samlades i en långfilm och gick i samma tecknade mangastil och berättade historien om ett gäng rymdvarelser, helt utan dialog och med hela skivan som soundtrack.

appdev