Blog

Serge Gainsbourg

Serge Gainsbourg var skandalös, en snuskgubbe, notoriskt opålitlig, alkoholiserad och musikaliskt briljant. Fortfarande nästan 30 år efter sin död betraktas han som en nationalklenod i hemlandet Frankrike.

Jag är inte säker på hur Gainsbourg skötte sin ekonomi men jag gissar att det emellanåt var lite sisådär på den punkten. Om du driver eget företag vet du hur viktigt det kan vara med företagsfinansiering. Men kanske vet du också hur krångligt det kan vara att jämföra olika företagsbanker och hitta lösningen som passar bäst för dina förutsättningar. Det är därför Fakturino finns. Fakturino har gjort det enkelt att hitta rätt företagsfinansiering och hos dem kan du smidigt jämföra mellan olika erbjudanden. Du hittar erbjudanden inom allt från factoring till företagslån, krediter och leasing. Besök Fakturino för att hitta finansiering för ditt företag.

Ett skandalomsusat liv

Serge föddes i Paris 1928 och lärde sig redan vid unga år spela piano av sin far som arbetade som kabarétpianist. Som ung man försörjde sig Gainsbourg med att spela piano på barer samtidigt som han försökte etablera sig i konstvärlden. Musiken upptog dock mer och mer av hans tid och han visade sig snart vara en duktig låtskrivare.

Gainsbourg levde ett skandalomsusat liv. Hans största hit ”Je T’aime… Moi Non Plus” dominerades av orgel och sensuella stön. Myten spreds att det var en äkta orgasm som hördes på inspelningen. 1971 spelade han in albumet ”Histoire de Melody Nelson”, ett konceptalbum som handlar om hur en äldre man förälskar sig i en tonåring. Som om inte det räckte släppte han 1975 albumet “Rock Around the Bunker”, konceptet? Nazityskland så klart, denna outtömliga inspirationskälla för livsbejakande rockmusik.

Och ett hårt liv

Som jag redan har nämnt levde Serge ett hårt liv. Han rökte, söp och ställde till med stök och oreda. Hans leverne ledde till att han drabbades av sin första hjärtattack 1973, endast 45 år gammal. Värt att notera är att när ambulansen kom för att hämta honom så krävde han att de skulle ta med hans egen Hermésfilt – sjukhusets sängkläder var för fula ansåg han. Väl på sjukhuset blev han strax uttråkad. Lösningen blev att han kallade till en presskonferens där han proklamerade att han skulle minska risken för en andra hjärtattack genom att börja röka och dricka mer än vad han hade gjort dittills.

Fler kontroverser följde. Bland de mer anmärkningsvärda finns bland annat historien om när han i protest mot franska skattelagar brände en 500-francs sedel i frans TV. Eller när han spelade in låten “Lemon Incest” tillsammans med sin då tolvåriga dotter Charlotte Gainsbourg (numera känd i egen rätt både som sångerska och skådespelare). Gainsbourg dog 1991 av ännu en hjärtattack hemma i sin lägenhet i Paris. Idag är han i hemlandet ihågkommen framför allt för sina musikaliska bedrifter.

appdev