Blog

Artist: Jean Michel Jarre

 

Jean-Michel Jarre är en sann pionjär inom elektronisk musik. Inte bara på grund av hur populära många av hans album blivit och hur spektakulära konserter han genomfört. En av hans största framgångar kan också ses som en föregångare av ett helt annat skäl. Hans första, och ett av hans mest framgångsrika album Oxygéne från 1976, spelades in i hans hemstudio. Att en platta som spelades in hemma sålde i 12 miljoner exemplar var unikt vid tidpunkten.

Men Jarre var ett fenomen under stora delar av sin karriär. Det hade inte bara med musiken att göra. Han hade också en viss talang för att väcka uppmärksamhet. Främst gjorde han detta genom att arrangera en lång serie bombastiska spelningar. Den mest berömda är förmodligen hans spelning vid pyramiderna. En spelning som inkluderade en gigantisk ljusshow som visades på TV världen över.

Nu var det längesedan det talades om Jarre som en innovativ artist. Men hans musik har en självklar plats i musikhistorien. Till skillnad från samtida elektroniska artister, som Kratfwerk, var Jarre en av de första att göra elektronisk musik för arenor. Han är på det sättet ett föregångare till många av dagens största elektroniska artister.

appdev