Blog

Album: Mariah – Utakata no Hibi (1983)

Utakata no Hibi av det japanska bandet Mariah är ett album som i vissa kretsar fått förnyad uppmärksamhet men som fortfarande är skamligt bortglömt. Det var år 2008 som albumet fick lite uppmärksamhet, efter att ha varit i princip helt bortglömt fram tills dess, när den skotska duon Optimo delade en låt från skivan på internet. De hade av en ren slump fått höra låten “Shinzo no Tobira” från albumet när de besökte en skivaffär under en turné i Japan.

Mariah som band är väldigt obskyrt och är inte känt av många utanför hemlandet. Det ska sägas att det här albumet inte är ett dugg som deras övriga output. Innan Utakata no Hibi hade bandet släppt fem album. På dem spelar olika uppsättningar av studiomusiker musik som kretsar mellan många olika genrer: funk, fusion, elektroniskt och mycket annat. Spretigt och många gånger långt ifrån någonting som måste höras.

Skivan som den här artikeln handlar om står ut som en lysande pärla i bandets diskografi. Det här är verkligen inte ett album för alla. Den är excentrisk med märkliga låtbyggen och helt sjungen på armeniska. Varför är sången på armeniska av alla språk? Bandet använde sig vid den här tidpunkten av en sångerska vid namn Julie Fowell, vars hemland var Armenien. Hon är en stor anledning till att skivan är så värd att lyssna på som den är. Hennes sång är drömsk och hypnotiserande.

Att bandet är såpass bortglömt är ändå något av en gåta, inte bara med tanke på den här skivan. Särskilt om man tänker på att de var ute på en tämligen omfattande turné efter att de släppte det här albumet. De fick ändå viss uppmärksamhet då. Bland annat framträdde bandet i Stockholm och gjorde ett gig som av samtliga som var där bedöms som en smått magisk konsert. De ska ha spelat i mer än tre timmar och nästintill vaggat in publiken i en slags trance.

Det var dock längesedan. Efter att turnén var över så var också Mariah slut och de har inte spelat tillsammans sedan dess. Som tur var lämnade de efter sig den här skivan. Utakata no Hibi är ett album som inget annat – gåtfullt och atmosfäriskt. Om du vill ha en skiva som är perfekt att introducera för den kompis du har som har en udda, spännande musiksmak är det denna du ska kolla in. Tipset kommer med största sannolikhet att röna stor uppskattning.

appdev